Telegram ve TelegramX Karşılaştırması

Telegram-vs-Telegram-X

Merhabalar,

Uzun zamandır ne Telegram ne de başka bir konuda blog yazısı yazmamıştım kısmet yine Telegram’a oldu 🙂 Facebook Lite olur da, Twitter Lite olur da Telegram Lite olmaz mı? 🙂 Bu yazımda Telegram’ın farklı bir yorumlamasını sizlere anlatacağım adı TelegramX, TelegramX de yine Telegram firmasının ürünü ancak çekirdeğinden itibaren farklı bir tasarım ile kodlanmış, bir tür Lite Telegram diyebiliriz. Ama aslında öyle de değil!

Telegram-X

Telegram hakkında kısa bir bilgilendirme yapmış olalım. Telegram ile ilk kez 2013 yılında tanıştık. Günümüze gelene kadar Telegram epey yol aldı hatta benzeri uygulamalara fark attı, öncü oldu nitekim en büyük rakibi (ki arkasında büyük bir ekonomik güç olarak Facebook var) WhatsApp Telegram’ın çok sevilen özelliklerini bir bir yenilikmiş gibi uygulamasına eklemeye devam ediyor ( Telegram’ın tek eksiği karşısında görüntülü görüşme olmaması ki o da dert değil ) 🙂 TelegramX ilk önce 2015 yılında yayınlandı ve o tarihte Challegram ismi ile Telegram API lerini kullanarak üretilmiş Plus Messenger, Vidogram gibi 3cü parti olarak Play Store’da yerini aldı. 2017 yılında Telegram tarafından satın alındıkta sonra adı TelegramX olarak değişti.

nexus2cee_tx.jpg

TelegramX de Telegram‘ın bariz öne çıkan özellikleri tamamen  korunduğu gibi yeni özellikleri de içermekte. Direkt olarak farklılıkları ele alacak olursak sürümler arasında Twitter‘dan tanıdık olduğumuz Nigth Mode, Advanced Mode ve Tabbed UI gözümüze ilk çarpan özellikler.

Telegram-X-is-a-fast-alternative-official-Telegram-client

Dilerseniz her iki uygulamanın öne çıkan farklılıklarını karşılaştırarak devam edelim.

Telegram Bulut tabanlı mesajlaşması olup tüm cihazlar ile senkronize olarak çalışır. Telefon,Tablet,Desktop,Web,Portable. Kullanıcılar fotoğraf,video,dosya vb. chat veya gruplarda paylaşabilmektedir. Dosya türü sınırlaması yoktur ve 1.5GB a kadar dosya başı boyut desteği vadır. TelegramX de bu özelliklere sahip olmakla birlikte File Sharing özelliğine sahiptir. Doğrudan renk tema desteği vardır. Ayrıca pil tüketimi konusunda da daha cimridir.
Telegramın belki de sevdiğim en güzel özelliği Secret Chat özelliğidir. P2P çalışmasının yanı sıra selft destruct yani belli bir süre kendi kendini silme özelliği ayrıca beğeni toplamaktadır.
TelegramX Secret Chat özelliğini aynen sunmakla birlikte özelleştirilebilir ayarlarda sunmaktadır. Örneğin uygulama genelinde passcode kullanmıyor olsanız bile bir secret chat e passcode verebiliyorsunuz. Bu pin, şifre, pattern, gesture şeklinde olabiliyor.
Hız olarak bakıldığında Telegram TelegramX’e nazaran biraz ağır kalmaktadır. Bu da arka planda çalışan animasyon mekanizmasından kaynaklanmaktadır. TelegramX Telegrama göre hissedilir bir hıza sahiptir bunu da akıcı animasyonları sayesinde yapabilmektedir.
Telegram’da ilk başlarda Gece Modu yoktu ancak Dark Tema seçerek bu sağlanabiliyordu. Sonra gelen güncellemelerde TelegramX in bu özelliğine kavuştu. TelegramX baştan itibaren Gece Modu ile geldi ve auto özelliğine sahip.
Saved Message-Kayıtlı mesajlara (WhatsApp daki Starred a benziyor) (Aslında kendi bulutumuz) açılır menüden ulaşabiliyorduk yada chat listden Pin To Tap yaparak sabitliyorduk.
TelegramX de Saved Messages-Kayıtlı Mesajlara da açılır menüden ulaşılabilmekte olup dosya turlerine göre kategorilendirildiği için daha derli toplu ve ulaşılır şekildedir.
Telegram’da Advanced(Gelişmiş) Mod yoktur.
TelegramX de Advanced Mode olup daha özelleştirilebilir tema vs ayarlamak münkündür.
Telegram X e göre veri harcama da daha bonkördür.
TelegramX ile birlikte Data Saver özelliği getirildi bu özellik varsayılan olarak kapalı. Açık olması halinde görseller otomatik olarak indirilip görüntülenmemekte ve düşük hızlarda yada mobil data kontrolu gereken durumlarda faydalı bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
Telegram iOS, Android, Linux, macOS, Windows Phone, Web,Windows da çalışmaktadır.
TelegramX sadece IOS ve Android te çalışmaktadır.

Ayrıca geliştirilmiş Video ve Audio Player özelliği ile de dikkat çekmektedir. Picture In Picture(PIP) video izleyebilmek gibi.

Yukarıdaki anlattığım özelliklere ait tanıtım videosunu da https://www.youtube.com/watch?v=obEepY2we18 bağlantısından izleyebilirsiniz.

“E ne diyorsun TelegramX e mi geçelim? Telegram damı kalalım?” diye sorabilirsiniz. Elbette alışkanlıkları terketmek zor Telegram‘a alışan TelegramX yada başka bir Telegram türevine hemen ısınamayabilir ancak TelegramX;  Vidogram, Plus Messenger gibi 3cü parti uygulama olmayıp  Telegram’ın baştan sona yeni bir anlayış ve kodlama ile varolan Telegramı yeniden optimize etme uygulamasıdır dolayısı ile kalabilir de, geçebilir de  her ikisini de aynı anda kullanarak, karşılaştırarak karar verebilirsiniz.

tme_soykanozcelik

Telegram ile ilgili sorularınız olursa bir Telegram kadar yakınım @soykanozcelik

Fayda görmeniz dileği ile…

Telegram ile ilgili önceki yazılarım

https://soykanozcelik.wordpress.com/2017/11/15/telegram-son-v4-5-ve-oncesinde-gelen-tum-ozellikler/

https://soykanozcelik.wordpress.com/2015/08/29/telegram-ve-bot-platformu/

https://soykanozcelik.wordpress.com/2015/01/23/telegram-neden-whatsapp-tan-daha-iyi/

https://soykanozcelik.wordpress.com/2015/02/09/neden-whatsapp-yerine-telegram/

https://soykanozcelik.wordpress.com/2015/11/23/whatsappi-birakmaniz-icin-gecerli-iki-neden/

https://soykanozcelik.wordpress.com/2014/10/25/mesajlasma-uygulama-karsilastirmasi/

2 comments

Leave a comment